Celiakia jest chorobą uwarunkowaną genetycznie. Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, białka zawartego w zbożach (pszenicy, owsie, jęczmieniu, życie). Choroba może ujawnić się w każdym wieku. Objawy są różnorodne: biegunka, bóle brzucha, wymioty, zmęczenie, migreny, niedobór witamin, dlatego tak ważna jest diagnoza. Aby zachorować wystarczy obecność jednego z trzech genów HLA DQ2.5; HLA DQ2.2 i/lub HLA DQ8. Brak wymienionych genów natomiast wyklucza to schorzenie.

Zalety testu genetycznego w kierunku celiakii:

  • na wynik testu nie mają wpływu czynniki zewnętrzne,
  • badanie można wykonać w trakcie diety bezglutenowej,
  • pobranie materiału do analizy jest bezbolesne (wymaz z policzka),
  • pewna diagnoza, ujmeny wynik wyklucza zachorowanie w przyszłości,
  • badanie można przeprowadzić zarówno u dzieci jak i dorosłych.

 

* Sugerowany czas wykonania badań jest orientacyjny, w przypadku niestandardowych sytuacji niezależnych od Laboratorium może ulec zmianie.